Tazkiyatun Nafs

Rasulullah SAW bersabda bermaksud:

Sesungguhnya Allah memiliki seratus rahmat, Dia menurunkan satu rahmat daripada-Nya untuk manusia, jin, serangga dan binatang.
Dengan satu rahmat itu mereka saling berkasih sayang.

Dengan satu rahmat itu binatang buas mengasihi anaknya.

Dia menangguhkan lagi kurniaan sembilan puluh sembilan rahmat, dengan itu Dia akan merahmati hamba-Nya pada hari kiamat.

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Monday, August 8, 2011

Ramadhan ; Bulan Cinta , Bulan TarbiyahTahun ini , seperti biasa , giliran Ramadhan muncul lagi selepas giliran Rejab dan Sya`aban menjelma . Tapi , adakah kita melihat Ramadhan satu ibadah ? Ramadhan satu tradisi dan adat turun temurun ? Atau Ramadhan sebagai satu lonjakkan untuk berubah , untuk mencapai istiqamah ?

Tepuk dada tanya iman .

Persoalan ini sengaja saya utarakan untuk kita sama-sama melihat Ramadhan pada kali ini dengan sudut pandangan dan tahap yang berbeza . Mahu menjadikan Ramadhan kali ini berbeza atau sebaliknya ?

Ramadhan oh Ramadhan . Saban tahun datang dan pergi . Ada yang melihat Ramadhan sebagai satu adat dan acara tahunan . Bila Ramadhan datang , berpuasa , tapi hanya puasa sahaja . Malah kadang-kala merunggut sebab terpaksa mengurangkan aktiviti , menyekat nafsu serta membebani diri .

Ada juga , bila Ramadhan datang , mereka seperti orang kerinduan . Mereka menambah ibadah , meningkatkan bagun malam , tidak lupa untuk sedekah . Solat lebih berkualiti malah , Al-Quran menjadi pedamping diri . Golongan ini menganggap , Ramadhan sebagai madrasah untuk membersihakan diri . Kadang-kadang orang cakap juga , titik mula untuk berubah .

Ramadhan bulan cinta . Ya , memang Ramadhan bulan cinta . Dek kerana Ramadhan , mereka sanggup berubah seupaya mungkin . Mereka masuk ke dalam Ramadhan dengan penuh sedia semenjak Rejab dan Sya`aban lagi . Malah , mereka memotivasikan diri bahawa Ramadhan ini , adalah Ramadhan terakhir buat mereka

Saat kerinduan , ini lah saatnya . Saat di mana ALLAH sangat dekat dengan kita . Saat di mana , mudah untuk kita mengigati ALLAH . Jika kita lihat , saat inilah doa mudah dimakbulkan . Bila kita berkata saat kerinduan , sudah tentu ramai yang asyik duk fikirkan akan kekasihnya . Lihat , waktu bulan Ramadhan inilah ramai yang memikirkan akan kekasih sebenarnya , ALLAH .

Ramai yang mula bertudung , ramai juga yang mula berjinak-jinak dengan tikar sejadah . Golongan ini yakin dan percaya , ada ketenangan disitu yang selama ini di cari . Tidak kurang , sudah ramai yang mula berkopiah pergi ke sana dan sini .

Harus di ingat , Ramadhan ini satu platform untuk kita meningkatkan diri . Satu titik mula untuk kita meningkatkan kecintaan juga amalan . Tapi sejauh mana ??

Ya , sejauh mana kita menjadi hamba Ramadhan atau hamba ALLAH ?

Kenapa saya berkata begitu , kerana , ada orang , bila sudah habisnya Ramadhan , kembali semula kepada tabiat lama . mereka seakan-akan lupa akan perjuangan mereka sewaktu di ramadhan dahulu , lantas mereka lupa untuk meneruskan kesinambungan cinta mereka pada ALLAH pada bulan-bulan seterusnya .

Ingat kita hamba ALLAH , tapi bukan hamba Ramadhan . Ramadhan hanya platform kita untuk kita meningkatkan cinta dan ibadah serta juga keikhlasan . Jika dahulu , kita boleh menghabiskan khatam Al-Quran sebanyak mungkin , tak salah kalu kita sikit sedikit kahtam Al-Quran tafsir .

Moga ada manfaat untuk kita semua termasuk saya . Ayuh , bangkit untuk istiqamah dalam ibadah . Salam Ramadhan dari saya , Nurul Farehah Hussin a.k.a syauqatul iman,,

No comments: