Tazkiyatun Nafs

Rasulullah SAW bersabda bermaksud:

Sesungguhnya Allah memiliki seratus rahmat, Dia menurunkan satu rahmat daripada-Nya untuk manusia, jin, serangga dan binatang.
Dengan satu rahmat itu mereka saling berkasih sayang.

Dengan satu rahmat itu binatang buas mengasihi anaknya.

Dia menangguhkan lagi kurniaan sembilan puluh sembilan rahmat, dengan itu Dia akan merahmati hamba-Nya pada hari kiamat.

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Friday, November 12, 2010

~kenapa wanita perlu bertudung??ini jawapannya!!! ~
Many a people ask a question why Muslim women cover up themselves in Hijab/Veil... and here comes the fantabulous answer that helps us understand the importance of Hijab (Purdah - BURKHA- VEIL) Here comes the simplest way of demonstrating the importance of it...Could it be anyway better than this?


Explanation yang tepat bukan? cantiknya Islam..Islam is the complete way of life..~yg tertutup lebeh cantek drp tg terbuka kan?

klu nk mkn lolipop pun,mesti nk yg msih berbungkus kan? ade sesapa yg nk lolipop yg dah dihisap org??sila angkat tgn!!!~

geram melihat situasi sahabat2 n adik2 di kampus niy,,bkn xpenah beri nasihat or dekati mereka,,ya Allah,,sememangnya,hidayah itu milikMU,,bkn mereka tdk tahu tentang aurat!cume mereka menutup telinga dan hati mereka utk mendengar dan patuh pada perintah Allah,,sakit la mata tengok awak2 sume pakai cmtu!

kasihanilah kami,akhawat,,dan kasihanilah juga ikhwan2,,ada di kalangan mereka menghafaz Al-Quran, dan kasihanilah kami yang sedang menuntut ilmu,,tercabar IMAN kami melihat pakaian antunna semua,,:(


katakan TIDAK pada:
1) pakaian sempit n jarang
2) pakaian mendedah aurat dimane2 saje
3) wangian2 n solekan yg mlampaui
4) seluar sendat yg mnyakitkan mata
RENUNG2KAN N SELAMAT BERAMAL!!Hidayah Allah itu umpama hujan… kena pada setiap tempat, penjuru dan ceruk alam ciptaanNya.. Allahlah yang mencampakkan hidayah itu.. setiap tempat akan kena pancaran hidayah itu seolah-olah kata pepatah “bumi mana yang tidak ditimpa hujan?… Dan tadahan bagi hujan hidayah itu adalah hati-hati manusia… terpulang pada kita, samada untuk membuka tadahan hati kita atau menutupnya… dan bilamana saat kita bertanya tentang hidayah Allah, mungkin itulah permulaan hidayah dariNya..


Ambillah sekecil-kecil langkah wahai sahabat yang aku amat sayangi, biarpun hanya detikan di hati MU, walaupun hanya suara hati mu yang berkata-kata… kerana sesungguhnya Allah Maha Mendengar, As-Sami’ maka pohonlah,pohonlah hanya kepada NYA dalam setiap sesuatu yang engkau ingini kerana hanya Dia bisa memakbulkan keinginan mu..


berusahalah wahai sahabat yang amat aku cintai, kerana sesungguhnya Allah itu tidak akan mengubah nasibmu melainkan kamu yang mengubah nasibmu sendiri…namun ingat wahai sahabat, jangan engkau sesekali kufur akan nikmat yang Allah kurniakan, kerana ingatlah bahawa azab Allah itu sesungguhnya amatlah pedih..bukankah tuhan kita, Allah telah berkata bahawa akan Dia penuhkan neraka itu dengan jin2 dan manusia sebagai bahan bakarnya…moga2 kita tetap terus tsabat dan istiqomah diatas jalan ini..

salam imtihan semua!moga kita semua bukan sahaja berjaya di dunia,tetapi juga di akhirat sana,yg kekal abadi,,
Allahumma ameen

3 comments:

sri sazila said...

salam...farihah..kte nk copy pic ni bleh kan?

nurul farehah binti Hussin said...

wasalm,,tafaddol wak:) moga sme2 mndpt manfaat nyer,,:)

nurul farehah binti Hussin said...

wasalm,,tafaddol wak:) moga sme2 mndpt manfaat nyer,,:)