Tazkiyatun Nafs

Rasulullah SAW bersabda bermaksud:

Sesungguhnya Allah memiliki seratus rahmat, Dia menurunkan satu rahmat daripada-Nya untuk manusia, jin, serangga dan binatang.
Dengan satu rahmat itu mereka saling berkasih sayang.

Dengan satu rahmat itu binatang buas mengasihi anaknya.

Dia menangguhkan lagi kurniaan sembilan puluh sembilan rahmat, dengan itu Dia akan merahmati hamba-Nya pada hari kiamat.

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Saturday, August 7, 2010

Ku merinduimu YA RAMADHAN


Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi


 

Bulan Ramadhan bulan berganda. Setiap apa saja yang dilakukan akan mendapat balasan berganda. Malahan nafsu kita juga turut berganda walaupun pada bulan ini syaitan dirantai oleh Allah. Ini adalah kerana nafsu telah bertapak di hati dan bermaharajalela.

 
 

Saudara-saudari,

 
 

Apabila kita membuat kesilapan kita sering menyalahkan syaitan dan iblis yang menggoda kita. Tetapi mengapakah kesilapan yang sama turut berlaku dalam bulan Ramadhan? Adakah rantai-rantai yang membelit kaki-kaki syaitan itu terlalu panjang hingga dapat memberi 'petunjuk' kepada kita? 

Sabda Rasulullah saw.:

"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

 
 

Semoga dengan keberkatan Ramadhan ini kita akan dapat menggilap kembali hati kita yang pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yang bertahta di hati kita selama ini. Oleh itu, inilah masa yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendidik kembali nafsu kita yang selama ini dikongkong oleh syaitan. Berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yang maha besar yang perlu dihadapi oleh setiap  umat Islam. 

Nabi Muhammad saw pernah bersabda:

"Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga"

 
 

Saudara-saudari,

 
 

Bulan Ramadhan ini adalah anugerah Allah sebagai lambang kasih sayang kepada hamba-hamba Nya. Allah tidak mensia-siakan keletihan umatnya yang berpuasa hinggakan tidur di waktu siang juga diberikan pahala. Begitu besarnya kasih sayang Allah pada kita. Oleh itu marilah bersama-sama kita menilai diri kita. Semoga tahun ini amalan kita akan semakin bertambah dan sempurna perlaksanaannya. Insya Allah. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang menganiayai diri

sendiri. 

Sabda Rasulullah saw:

"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."


 

Ya Ramadhan,,kedatanganmu dinanti,,pemergianmu ditangisi,,,Ahlan wasahlan ya RAmadhan

Nur Ramadhan Yang ku Menantinya~Ahlan wasahlan Ya Shahrul JIHAD,Shahrul Tarbiyah,Shahrul Quran,Shahrul Ruhiyah,Shahrul Saum,Shahrul Tadhiyah,Shahrul Qiamulail Wa iktikaf,Shahrul Muhasabah Wa Thabat dan plbgai lagi pintu keistimeaan yg diimpikan stiap mkmin n mujahid.Ayuh teman,jom Memasuki Madrasah Ruhban Filail Wa Fursan Fi Nahar(rahib dimalam hari,singa di siangnya)..Ya Allah,kabulkanlah pengharapan dan impian kami

 
 

Wallahualam

6 comments:

Muhabir Ibrahim, K.B., P.A. (Mal) said...

Assalamualaikum ? Saudari telah menghasilkan sesuatu yang baik untuk dimanfaatkan. Tahniah !, satu blog yang bagus. Teruskan..

sri sazila said...

salam, farihah hussin...lme dah kite ter'offline' ni...msti da bnyk yg miss ni, nice blog farihah, lme dah xjenguk...
berkat Ramadhan agaknye, tbe2 t'gerak ht nak lawat kwn2 lme..
may this ramadhan brings us prosperity of barakah..=)

nurul farehah binti Hussin said...

syuktan:)

sri sazila:..thu xpe,,bnyak yg da ter mis2,,awak ar,,meh cniy no awak:)..ley kontek2,,,ingat mengingati:)

محمد حذوان بن حميدان said...

ramadhan KEKASIH yg kedtngnnya dtggu2..kepulangannya ditangisi bersama..

syauqatuliman said...

muhabir:.insyaAllah,,sme2la,,kite menujuNYA,,mencari mardhotillahi,,:)

syauqatuliman said...

hazwan:..moga kita akan bertemu lagi dgn ramadhan....insyaAllah